Doa Selepas azan Rumi dan jawi

Doa Selepas azan dalam rumi dan jawi

Doa selepas azan rumi - Hello Para pembaca, tak disangka kita kembali bersua dalam postingan di blog mengenai doa ni. Semoga perjumpaan kite di blog ni mendapat manfaat dan keberkahan dari Alloh SWT. Karena dalam blog ini kite selalu kongsi sesuatu yang manfaat, seperti masa yang lalu kami kongsi ayat 3 qul. Bila pembaca belum tahu bolehlah tengok postingan tu.
Pada perjumpaan kali ini akan kite share doa harian yakni doa selepas azan dalam bahasa melayu. Kite sebagai muslim disunatkan membaca doa lepas azan dikumandangkan. Selain tu juga selepas azan merupakan salah satu masa yang mustajab untuk berdoa. Jadi jangan disia-sia.
Adapun bacaan doa selepas azan dalam rumi yang kami posting mungkin sikit berbeza dengan yang lain. Hal itu tak perlu lah di perselisihkan, karena mungkin merujuk pada imam yang berbeza pula. Bacaan selepas adzan yang akan kami kongsi adalah doa yang masyur di kalangan muslim di tanah melayu
Doa Selepas Azan Dalam Jawi

doa selepas azan, doa selepas azan rumi, doa selepas azan dalam rumi, doa selepas azan dalam melayu, doa selepas azan dalam bahasa melayu, doa selepas azan dalam bahasa rumi


Doa selepas azan Rumi

Allahumma rabba hazihid da' watittamah.Wassolatil qaimah.Ati saiyidana Muhammadanil wasilata wal fadhilah.Wassyarafa waddarajatal 'aliatar rafi'ah.Wab'athhul maqamal mahmudal lazi wa'adtah.Innaka laatukhliful mi'ad.

Terjemah Doa lepas adzan
"Ya Allah, Tuhan yang telah mensyariatkan seruan azan dan sembahyang yang akan didirikan. Kurniakanlah kepada Nabi Muhammad ﷺ kedudukan yang tinggi dan terpuji, yang telah engkau telah janjikan, sesungguhnya Engkau tidak memungkiri janji.
Akan tetapi kadang ada juga versi lain dari doa azzan yang di atas, Di versi lain ada yang menambahkan lagi beberapa doa. Jadi mungkin lah jadi versi panjang. Jika pembaca suka dan berkenan akan kite share juga sebagai ilmu dan pengetahuan. Atau jika pembaca ingin mengamalkan versi panjang juga tak apa.
Tambahan Doa selepas adzan

Tambahan doa lepas azan dalam rumi
Rabbigh fir liy waliwaa lidaiyya (3x) Warhamhumaa kamaa robbayaani shoghiro. Wa sollallohu ala sayyidina muhammadin wa aa lihi wasohbihi wassalama
Bila pembaca yang budiman menghendaki doa azan yang lebih panjang bolehlah tambah dengan doa tu. Tapi boleh juga hanya membaca doa pertama sahaja.
itu saja doa selepas azan rumi yang dapat kami kongsi kepada pembaca semua. Semoga apa yang kita share mendapat Ridho dari Alloh SWT. Dan pabila banyak salah salah kata, kami mohon berjuta maafEmoticonEmoticon