Niat Mandi Wajib Rumi

Bacaan niat Mandi Wahib Rumi

Niat Mandi wajib Rumi - Alhamdulillah kite masih di beri kemudahan dalam setiap kegiatan, terutama dalam hal cara menuntut ilmu akhirat. Salah satunya adalah dengan menyimak blog wirid dan doa ni. Meski lebih utama pabila pembaca yang budiman berguru secara tatap muka kepada ustad di daerah pembaca
Berbeza dengan tulisan yang lalu yang menulis perihal doa selepas azan rumu. Pada postingan kali ni Admin akan kongsi niat mandi wajib dalam rumi, jawi dan juga terjemahnya juga. Sebab perkara niat mandi wajib adalah perkara yang penting bagi kaum Muslimin semua.
Sebelum kami sampaikan pokok perkara, admin sampekan sikit penjelasan sebab mandi wajib bagi muslimin. Berikut Hal yang membuat mandi wajib

·         B3rs3tu6uh
·         Keluar m@ni walau  sikit.
·         Mati syahid.
·         Keluar h@id bagi perempuan.
·         Keluar n1f@s
·         dan yang lain

1.      Do’a niat mandi wajib secara umum
نَوَيْتُ الْغُسْلَ لِرَفْعِ الْحَدَثِ اْلاَكْبَرِ فَرْضًا ِللهِ تَعَالَى

Bacaan Niat Mandi wajib Rumi
 “Nawaitul Ghusla Lifrafil Hadatsil Akbari Fardhan Lillahi Ta’aala”
Terjemah Niat Mandi wajib
Aku berniat mandi wajib untuk menghilangkan hadast besar fardhu karena Allah ta’aala”
2.      Do’a niat mandi wajib selepas h@id
Dalam Jawi
نَوَيْتُ الْغُسْلَ لِرَفْعِ حَدَثِ الْحَيْضِ ِللهِ تَعَالَى

Niat Mandi wajib selepa h@id rumi
“Nawaitul Ghusla Lifrafil Hadatsil H@1d Lillahi Ta’ala”
Terjemah niat mandi wajib selepas h@1d
”saya niat mandi wajib untuk menghilangkan hadast h@1d karena Allah Ta’ala”
3.      Do’a niat mandi wajib setelah n1f@s Rumi
“Nawaitu Ghusla Liraf’il Hadatsil Akbar Minal Nifasi Fardhlon Lillahi Ta’ala.”
Terjemah niat mandi wajib selepas n!f@s
 “Aku berniat mandi wajib untuk menghilangkan hadast besar dari n!f@s fardu karena Allah ta’ala”

4.      Do’a niat mandi besar setelah b3r s3tu6uh rumi
“Nawaitu Ghusla Liraf’il Hadatsil Akbari ‘An Jamiil Badanii Likhuruji Maniyyi Minal Inaabati Fardhan Lillahi Ta’aal.”
Terjemahan niat mandi wajib
“Aku berniat mandi wajib untuk menghilangkan hadast besar dari seluruh tubuhku karena m@n! dari jinabat fardhu karena Allah ta’ala”

Nah tu dia bacaan niat mandi wajib rumi yang dapat kami kongsu untuk para pembaca. Sedang tata cara mandi wajib yang benar akan sangat panjang penjelasannya. Tapi pabila pembaca mandi wajib hanya dengan mengalirkan air ke seluruh tubuh tu sudahlah cukup. Meski tanpa memperoleh keutaman. Tapi secara hukum fikih sudah sah

Demikian apa yang dapat kami share pada masa ini. Semuga memberi manfaat kepada para pembaca. Dan mohon beribu maaf pabila terdapat banyak kesilapan dalam penulisan. Sebagai insan admin memiliki banyak kesilapan dan juga kealpaan. 

Doa Selepas azan Rumi dan jawi

Doa Selepas azan dalam rumi dan jawi

Doa selepas azan rumi - Hello Para pembaca, tak disangka kita kembali bersua dalam postingan di blog mengenai doa ni. Semoga perjumpaan kite di blog ni mendapat manfaat dan keberkahan dari Alloh SWT. Karena dalam blog ini kite selalu kongsi sesuatu yang manfaat, seperti masa yang lalu kami kongsi ayat 3 qul. Bila pembaca belum tahu bolehlah tengok postingan tu.
Pada perjumpaan kali ini akan kite share doa harian yakni doa selepas azan dalam bahasa melayu. Kite sebagai muslim disunatkan membaca doa selepas azan dikumandangkan. Selain tu juga selepas azan merupakan salah satu masa yang mustajab untuk berdoa. Jadi jangan disia-sia.
Adapun bacaan doa selepas azan dalam rumi yang kami posting mungkin sikit berbeza dengan yang lain. Hal itu tak perlu lah di perselisihkan, karena mungkin merujuk pada imam yang berbeza pula. Doa selepas azan yang akan kami kongsi adalah doa yang masyur di kalangan muslim di tanah melayu
Doa Selepas Azan Dalam Jawi



Doa selepas azan Rumi

Allahumma rabba hazihid da' watittamah.Wassolatil qaimah.Ati saiyidana Muhammadanil wasilata wal fadhilah.Wassyarafa waddarajatal 'aliatar rafi'ah.Wab'athhul maqamal mahmudal lazi wa'adtah.Innaka laatukhliful mi'ad.

Terjemah Doa selepas azan
"Ya Allah, Tuhan yang telah mensyariatkan seruan azan dan sembahyang yang akan didirikan. Kurniakanlah kepada Nabi Muhammad ﷺ kedudukan yang tinggi dan terpuji, yang telah engkau telah janjikan, sesungguhnya Engkau tidak memungkiri janji.
Akan tetapi kadang ada juga versi lain dari doa selepas azan yang di atas, Di versi lain ada yang menambahkan lagi beberapa doa. Jadi mungkin lah jadi versi panjang doa selepas azan. Jika pembaca suka dan berkenan akan kite share juga sebagai ilmu dan pengetahuan. Atau jika pembaca ingin mengamalkan versi panjang juga tak apa.
Tambahan Doa selepas azan

Tambahan doa selepas azan dalam rumi
Rabbigh fir liy waliwaa lidaiyya (3x) Warhamhumaa kamaa robbayaani shoghiro. Wa sollallohu ala sayyidina muhammadin wa aa lihi wasohbihi wassalama
Bila pembaca yang budiman menghendaki doa selepas azan yang lebih panjang bolehlah tambah dengan doa tu. Tapi boleh juga hanya membaca doa pertama sahaja.
itu saja doa selepas azan rumi yang dapat kami kongsi kepada pembaca semua. Semoga apa yang kita share mendapat Ridho dari Alloh SWT. Dan pabila banyak salah salah kata, kami mohon berjuta maaf


Surah 3 qul dalam rumi, Jawi, dan terjemahnya

Surah 3 qul rumi, Jawi, dan terjemahnya

Ayat 3 qul rumi - Hello pembaca semua, muga selalu dalam rahmat dan keberkahan  Alloh SWT. Berjumpe lagi dalam suasana yang sihat dan tambah berjaya. Masih dalam blog wirid dan doa dalam bahasa melayu ato rumi. Doa nabi yunus dalam bahasa melayu telah kita share di postingan yang lalu. Sekarang kami nak share Surah 3 qul dalam bahasa melayu.
Sebenarnya Surah 3 qul bukanlah nama surah dalam Al Quran yang mulia. Surah 3 qul adalah sebutan untuk Surah Al Falaq, Surah An Nas, dan Surah Al Ikhlas. Untuk memudahkan atau memendekan orang merujuk kepada ayat 3 qul atau surah 3 qul. Sekarang sudah terang bukan tentang apa itu yah 3 qul
Langsung saja, tak usah banyak cakap akan kami share surah 3 qul dalam rumi, tapi sebelum tu kami akan share terlebih dahulu Surah 3 qul dalam jawi. dan Tak akan terlupa kami juga akan share beserta terjemah juga
 1. Surah AL Falaq Jawi dan Terjemahnya

 Bacaan Surah Al Falaq dalam rumi
Bismillaahir rahmaaniir rahiim, Qul a-'uuzu birabbil falaq.Min syar-rimaa khalaq.Waminn syar-ri ghaa-siqin izaa waqab.Waminn syar-rinn naffaa-tsaati fil 'uqad.Waminn syar-rihaa sidin izaa hasad.

2. Untuk yang kedua adalah Surah An Nas jawi dan terjemahnya



 Surah An Nas dalam rumi

Bissmillahir rahmaanir rahiim. 
Qul a-'uuzu birabbinn-naas.Malikinn-naas.Ilaa-hinn-naas.Min syar-ril waswaasil khannas.Alla-zii yuwas-wisu fii suduurin naas.Minal jinn-nati wann-naas.
3. Surah Al iklhas dalam jawi dan terjemahnya
Surah al ikhlas dalam bahasa melayu
Bismillaahir rahmaanir rahiim. Qul huwallaahu ahad,Allaahus samad,Lam-yalid walam yuulad,Walam yaqul-lahuu ku-fuwan ahad
 Mohon dikoreksi pabila ada kealpaan pada tulisan di atas. dan mohon maaf juga karena tulisan yang tak kurang ketara

Demikian lah pembelajaran pada masa ini perihal bacaan 3 qul dalam rumi. Semoga sikit ilmu yang kami kongsi bermanfaat tuk semua. Baik untuk pembaca atau untuk saya. Mudah-mudahan kita masih dapat berjumpa pada pembelajaran pada masa yang akan datang.


Doa Nabi Yunus Rumi

Bacaan Doa Nabi Yunus Rumi dalam perut ikan

Doa Nabi Yunus Rumi - Hallo Pembaca yang budiman, semoga senantiasa dalam lidungan Alloh SWT. Telah kita posting sebelumnya yaitu Surah Al waqiah dalam rumi. Sedang untuk postingan kali ni akan kami share Doa Nabu Yunus dalam bahasa rumi ketika dalam perut ikan. semuga pembaca tetap setia di blog wirid dan doa ni
Nabi Yunus As merupakan salah satu dari 25 Nabi yang wajib kita imani. Nabi yunus sudah berjuang menasihati kaumnya agar meninggalkan berhala, Tapi kebanyakan mereka tak beriman. sehingga nabi yunus jengekel dan meninggalkan kaumnya.
Akhir cerita nabi Yunus ditelan ikan dan dalam perut sang ikan nabi yunus mengucapkan doa. Nah doa ini yang akan kami kongsi kepada para pembaca yang budiman. Doa ini mempunyai banyak manfaat dan keberkahan
doa nabi yunus rumi, doa nabi yunus, bacaan doa nabi yunus, doa nabi yunus dalam rumi, doa nabi yunus 41 , doa nabi yunus dalam bahasa melayu


Doa Nabi Yunus Jawi

لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّى كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ

Doa Nabi Yunus Rumi

Laa ilaaha illa anta. Subhaanaka, innii kuntu minaz zhaalimiin 
memang doa yang cukup pendek, akan tetapi mempunyai makna yang dalam

Terjemahan doa nabi yunus dalam perut ikan
“Tiada Tuhan melainkan Engkau (ya Allah)! Maha Suci Engkau (daripada melakukan aniaya, tolongkanlah daku)! Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri”

Doa nabi yunus sebanyak 40 kali
Kelebihan doa nabi yunus adalah insya alloh doa nya akan terkabul. akan tetapi tetep jua harus ikhtiar. Selain tu juga dengan doa ini insya alloh marabahaya akan segera teratasi.
 “Barangsiapa mempunyai apa-apa hajat, hendaklah ia berwuduk, kemudian sujud kepada Allah, sambil membaca tasbih Nabi Yunus sebanyak 40 kali dengan cara jari telunjuknya menghadap ke arah kiblat ketika ia sujud. Sesungguhnya sesiapa yang berbuat demikian akan diperkenankan doa dan permintaannya.”


Demikian bacaan doa nabi yunus ketika dalam perut ikan nun yang dapat kami kongsi kepada para pembaca. Semoga membawa manfaat dan berkah. Dan juga perkongsian ini menjadi ibadah dan menjadi bekal di akhirat.

Surah Al Waqiah Rumi


Surah Al Waqiah - Surah al waqiah merupakan salah satu dari sekian banyak yang dapat menjadi wasilah dalam mendapat rezeki yang berlimpah. kami kongsi kepada para pembaca sesiapa sahaja yang mau mengamalkan surat al waqiah ni.

Kategori

Kategori