Showing posts with label Doa. Show all posts
Showing posts with label Doa. Show all posts

Doa Bertemu Jodoh yang Baik


Doa jodoh yang baik - Pembaca yang budiman. Pada kesempatan yang lampau telah kita share berbagai doa. Baik doa dalam solat atau doa sehari-hari. Pada masa ni, kita nak kongsi doa bagi yang masih sendiri. Baik lelaki maupun wanita sangat elok membaca doa ni.

Jodoh, Rezeki, dan kematian sesungguhnya sudah tertulis di lauh mahfudz. Oleh karenanya kita musti percaya bahwa jodoh kita adalah yang terbaik bagi kita. Sebagai insan kita hanya wajib berikhtiar, agar bertemu jodoh sesuai yang diinginkan.

Ikhtiar lahir, musti beriringan dengan ikhtiar batin. Kedua perkara ni wajib dijalankan. Semisal kita ingin berjodoh dengan dia yang dicinta. Ikhtiar lahir dengan mendekati dia dan keluarganya. Ikhtiar batin dengan berdoa mohon kepada Tuhan semoga dia yang kita cintai menjadi jodoh kita sehabis sholat atau semasa solat malam

Doa jodoh yang akan kita share adalah doa dari Gus Mus, beliau adalah ulama di Indonesia yang dihormati. Seorang yang alim dan memiliki banyak santri. Untuk profil lengkap gus mus silahkan cari di internit.

Doa Pendekat Jodoh Jawi


Doa minta jodoh dalam Rumi
"Wa alqaitu 'alaika mahabbatan minnii walitushna'a 'alaa 'ainii."



Doa di atas menurut gusmus dibaca selepas sholat. Mustinya baik selepas sholat fardhu, solat istikhoroh, atau sholat tahajud. Beliau tidak mensyaratkan bilangan tertentu. Kelihatan mudah, tapi bila dijalankan istikomah insya alloh terkabul hajat. Mendapat jodoh terbaik. Semisal dia bukan yang kita inginkan, pastinya dia adalah yang terbaik bagi kita. Baik di dunia sampai akhirat

Setelah sahaya teliti, ternyata doa di atas adalah penggalan dari Surah Taha. Dimana Surah Taha memang dapat melembutkan hati, mempermudah jodoh dan lain sebagainya. Tentu sahaja semua itu atas izin Alloh SWT.

Selain dengan Surah Taha, bisa juga dengan surah yusuf ayah 4. Di blog ini, pada masa lampau telah kita share surah yusuf sebagai mencari jodoh. Silahkan cari blog ni.

Demikian para pembaca, doa jodoh yang baik yang dapat kami share. Semuga perkongsian ini bermanfaat. Tolong share blog ni agar blog ni semakin berkembang. Semuga pembaca dapat bertemu jodoh dengan cepat


Doa Selepas Solat Tahajud Rumi


Assalamualaikum wr.wb. Berzumpa lagi kita di web sederhana ini. Setelah masa sebelum ni kita share doa selamat hari lahir. Pada masa ni kita kan kongsi doa solat tahajud rumi. Semuga apa yang kami posting di sini menjadi amal saleh di hadapan Alloh SWT dan mendapat Ridonya
Solat sunah tahajud adalah solat sunah yang di anjurkan. Karena terdapat banyak kelebihan. Waktu solat tahajud adalah selepas bangun tidor. Afdolnya 1/3 malam atau perkiraan jam 3 pagi. Lebih elok lagi sebelum solat sunat tahajud kite laksanakan solat sunat taubat
Cara solat sunat tahajud sama seperti solat sunah lain nya. Tiada yang berbeza. hanya niatnya sahaja yang berbeda. Surah yang di baca pada rakaat pun bebas. Tak harus surah tertentu. Bisa baca ayat kursi atau ayah yang lain

Niat solat tahajud

niat solat tahajud, niat solat sunat tahaud, niat solat sunat tahajud rumi, niat solat tahajud dalam rumi
niat solat tahajud, niat solat sunat tahaud, niat solat sunat tahajud rumi, niat solat tahajud dalam rumi

Doa Selepas Solat Tahajud Jawi

doa solat tahajud , solat sunat tahajud, cara solat tahajud , solat tahajud rumi, waktu solat tahajud , doa selepas solat tahajud , doa selepas tahajud, doa solat tahajud rumi , doa tahajud rumi
doa solat tahajud , solat sunat tahajud, solat tahajud rumi, waktu solat tahajud , doa selepas solat tahajud , doa selepas tahajud, doa solat tahajud rumi , doa tahajud rumi

Doa Selepas Solat Tahajud Rumi


Allaahumma lakal hamdu anta qayyumus samaa waati wal ardhi wa man fiihinna. wa lakal hamdu anta malikus samaa waati wal ardhi wa man fiihinna, wa lakal hamdu anta nuurus samaawaati wal ardhi wa man fiihinna, wa lakal antal haqqu, wa wa'dukal haqqu, wa liqaa'uka haqqu, wa qaulukal haqqun, wal jannatu haqquw wannaaru haqquw wan-nabiyyuuna haqquw wa Muhammadun shallallahu 'alaihi wa sallama haqquw wassaa'atu haqq.
Allaahumma laka aslamtu wa bika aamantu wa 'alaika tawakkaltu wa ilaika anabtu, wa bika khaashamtu wa ilaika haakamtu faghfirlii maa qoddamtu wa maa akhkhartu wa maa asrartu wa maa a'lantu wa maa anta a'lamu bihiminnii. antal muqoddimu wa antal mu'akhkhiru laa ilaaha anta. wa laa haula wa laa quwwata illaa billaah.

Kelebihan Solat Sunat Tahajud

1. Mendapat Tempat Terpuji di akhirat
2. Dosanya di ampuni
3. Dikabulkan hajat yang baik
4. Dikasihi sesama manuisa
5. Dijauhkan dari segala penyakit
6. Dimudahkan rezeki halal
7. Dipermudah hisab
8. Mendapat buku amal dengan tangan kanan
9. Alloh memberi keistimewaan khusus
10. Terhindar dari gangguan syetan
11. Mendapat kemuliaan di sisi Alloh SWT

apa yang kami tulis di atas kami ambilkan dari berbagai sumber dan hadis sohih. Semuga dengan adanya keutamaan solat tahajud menjadi motivasi bagi kita semua.
Sampai disini perjumpaan kita. Semuga doa tahajud rumi ini bermanfaat. Samapi jumpa di postingan yang akan datang. Doakan kami agar sihat selalu agar dapat berkongsi doa

Ucapan Doa Selamat Hari Lahir Jawi dan Rumi


Doa Hari Lahir - Sebagai muslim, kita musti banyak banyak berdoa dalam segala kondisi. Baik kondisi yang baik maupun tak baik. Termasuk pada hari lahir. Meski dalam islam sendiri tak da yang menyebut khusus dari hari lahir. Maka sangat elok pabila kite membaca doa selamat hari lahir.

Perihal hari lahir, ulama moderat mempersilahkan selama kegiatan tak bertentangan dengan syar'i. Semisal dengan mengadakan tasyakur, mengundang tetangga untuk sekedar makan bersama, menyantuni fakir miskin, dan lain sebagainya

Rosululloh SAW saja berpuasa hari isnin salah satu alasannya karena hari tu adalah hari kelahiran Nabi. Dari Abi Qatadah Al Anshari Radliyallahu’anhu, Sesungguhnya Rasulullah shallallahu alaihi wasallam ditanya tentang puasa hari isnin. Maka Beliau bersabda,” di hari Isnin itu saya dilahirkan dan saya diangkat menjadi Rasulullah, dan diturunkan pada saya pada hari itu Al-Qur’an.
Nah, pada masa ni akan kami nak kongsi ucapan doa untuk hari lahir bagi sesiapa sahaja, untuk sahabat, untuk ibu, untuk anak. Selama dia islam tak apa lah.

Doa Hari Lahir Jawi

doa untuk hari lahir, doa selamat hari lahir, selamat hari lahir, ucapan hari lahir, doa hari lahir anak, doa hari lahir untuk sahabat, doa hari lahir dalam islam, doa hari lahir untuk ibu, doa hari lahir untuk anak, doa hari lahir untuk isteri
Doa Hari Lahir, Jawi, rumi

Doa Hari Lahir Rumi

Allahumma thowwil umuurona, wa shohhih ajsaadana, wa nawwir quluubana, wa sabbit iimaananaa wa ahsin a'maalanaa, wa wassi' arzaqonaa, wa ilal khoiri qorribnaa wa 'anisy-syarri ab'idnaa, waqdhi khawaa-ijana fiddiini waddunyaa wal aakhirati innaka 'alaa kulli syai-in qodiirun

Maksud Doa hari lahir

Ya Allah! Panjangkanlah umur kami, sehatkanlah jasad kami, terangilah hati kami, tetapkanlah iman kami, baikkanlah amalan kami, luaskanlah rezeki kami, dekatkanlah kami pada kebaikan dan jauhkanlah kami dari kejahatan, kabulkanlah segala kebutuhan kami dalam pada agama, dunia, dan akhirat. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu.
 Akhir kata, hanya doa hari lahir islam ni yang dapat kami posting pada masa ni. Semuga kami terus dapat kongsi sikit ilmu. Semuga bermanfaat. Please share this blog supaya kami semakin bersemangat. Pabila banyak kesilafan dalam tulisan dan isi. kami ucapkan beribu maaf. sampai jumpa kembali


Doa Buka Puasa Rumi, Sendiri dan Ramai


Halo, Dah  lame kite tak posting kepada pembaca semua. Semuga pembaca yang budiman dalam keadaan sihat jiwa dan raga. Berjumpa lagi dalam blog perihal doa dalam rumi, dimasa lampau kita telah kongsi kelebihan surah yasin. Pada masa ni, kita nak share niat buka puasa ramadhan. Semuga apa yang kita tulis berfaedah bagi kita semua.
Pada bulan ramadhan, sebagai muslim haruslah kita berpuasa. Sebab tu merupakan kewajiban. Di lain itu, kita mesti bersuka cita menyambut Ramadhan, sebab ramadhan adalah bulan penuh berkah. Nah, bagi ibu yang hutang puasa, segera puasa ganti ramadan
Saat yang gembira yaitu masa berbuka, tapi tak boleh lah lupa dengan doa buka puasa, di bawah ini kami tulis tuk pembaca yang budiman

Doa Buka Puasa Jawi

Doa Berbuka puasa, doa buka puasa ramai, doa buka puasa ramadhan, doa buka puasa rumi, doa sahur, doa ramadhan

Doa buka puasa Rumi

Allahumma laka sumtu wa bika amantu wa ‘alaa rizqika afthartu birahmatika ya arhamarrohimin

Doa buka puasa ramai

Sedang jika berdoa beramai ramai tinggal ubah sikit, supaya lebih jelas kami tulis sahaja
Allahumma laka shumna wa bika amanna wa ‘alaa rizqika aftharthina birahmatika ya arhamarrohimin
Telah kami beri tanda perbezaan antara doa sendiri dan ramai,

Doa yang kami share di atas adalah doa yang lazim dibaca. Sebab ada pula sumber lain yang menyebutkan bacaan doa buka puasa yang lain. Tentu itu sangat lazim, sebab tu hanya sebagai khilafiah ulama sahaja. Selain doa buka alangkah eloknya doa sahur juga di hapal. Tapi mingkin pada masa yang lain
Terimakasih telah sudi membaca blog saya ni perihal doa buka puasa, semoga bermanfaat. Apabila banyak kesilafan kami ucapkan beribu maaf. Please share blog ini kepada teman teman pabila bermanfaat.  

Bacaan Doa Selepas Baca Yasin dalam Rumi

Doa yasin Rumi, Jawi, dan terjemahnya

Alhamdulillah, dapat bersua lagi di blog ni dalah sihat tak kurang suatu apa. Kami selalu berusaha sekuat tenaga menyajikan post yang berkualiti seperti pada post yang lalu kita telah share ayat kursi. Semuga post itu membawa manfaat
Nah pada masa ni kami akan mencuba berkongsi perihal doa surah yasin. Dimana surah yassin sendiri memiliki bermacam faidah di antaranya panjang umut, tunai hajat, keampunan dan yang lain. Semua tu tentu sahaja atas kehendak Alloh SWT
doa surah yasin, doa yasin, doa selepas baca yasin, doa yasin rumi

Doa Yasin Jawi

 بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ

اَللّٰهُمَّ اِنَّا نَسْتَحْفِظُكَ وَنَسْتَوْدِعُكَ دِيْنَنَا وَاَنْفُثَنَا وَأَهْلَنَا وَأَوْلَادَنَا وَأَمْوَالَنَا وَكُلَّ شَيْءٍ أَعْطَيْتَنَا , الَلّٰهُمَّ جْعَلْنَا فِي كَنَفِكَ وَاَمَانِكَ وَجِوَارِكَ وَعِيَاذِكَ مِنْ كُلِّ شَيْطَانٍ مَرِيْدٍ وَجَبَّارِ عَنِيْدٍ , وَذِيْ عَيْنٍ وَذِيْ بَغْيٍ وَمِنْ شَرِّكُلِّ ذِيْ شَرِّ اِنَّكَ عَلَ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيْرٌ , الَلّٰهُمَّ جَمِّلْنَا بِالْعَافِيَةِ وَالسَّلَامَةِ وَحَقِّقْنَا بِتَّقْوَى وَالْاِسْتِقَامَةِ وَأَعِذْنَا مِنْ مُوْجِبَاتِ النَّدَمَةِ اِنَّكَ سَمِيْعُ الدُّعَاءِ , الَلّٰهُمَّ اغْفِرْلَنَا وَلِوَالِدِيْنَا وَلِأَوْلَادِنَا وَلِمَشَايِخِنَا وَلِاِخْوَانِنَا فِي الدِّيْنِ وَلِأَصْحَابِنَا وَاَحْبَابِنَا وَلِمَنْ أَحَبَّنَا فِيْكَ وَلِمَنْ أَحْسَنَ اِلَيْنَا وَلِلْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَالْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ يَارَبَّ الْعَا لَمِيْنَ , وَارْزُقْنَا كَمَالَ الْمُتَابَعَةِ لَهُ ظَاهِرًا وَبَاطِنًا فِي عَافِيَةٍ وَسَلَامَةٍ بِرَحْمَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّحِمِيْنَ , وَصَلِّ اللّٰهُمَ عَلَى عَبْدِكَ وَرَسُوْلِكَ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى اَلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلِّمْ


Doa Yasin rumi

Bismillahirrahmaanirrahiim.
Allahumma inna nastahfidzhuka wa nastaudi’uka diinana wa anfusanaa wa ahlanaa wa aulaadanaa wa amwaalanaa wa kulla syai’in a’thaitanaa.
Allahummaj’alnaa fii kanafika wa amaanika wa jiwaarika wa ‘iyaadzika min kulli syaithaanim mariid wa jabbaarin‘ aniid wa dzii ‘ainin wa dzii baghyin wa min syarri kulli dzii syarrin innaka ‘alaa kulli syai’in qadiir.
Allahumma jamilnaa bil’aafiyati was salaaati wa haqqiqnaa bit taqwaa wal istiqaamati wa a’idznaa min muujibaatin nadaamati innaka samii’ud du’aa’i.
Allahummaghfirlanaa wa li waalidiina wa li aulaadinaa wa li masyaa-yikhinaa wa li ikhwaaniaa fiddiini wa li ashhaabinaa wa ahbaabinaa wa liman ahabbanaa fiika wa liman ahsana ilainaa wa lil mukminiina wal mukminaati wal musliminiina wal muslimaati ya rabbal ‘aalamiin.
Warzuqnaa kamaalal mutaaba’ati lahu zaahiran wa baathinan fii ‘aafiyatin wa salaamatin birahmatika yaa arhamar raahimiin.
Wa shallilaahumma ‘alaa ‘abdika wa rasuulika sayyidinaa muhammadin wa ‘alaa aalihi wa shahbihi wa sallim.

Baca Juga

Makna dan terjemahan
“Ya Allah, kami memohon penjagaan-Mu dan menitipkan kepada-Mu agama kami, dari kami, keluarga kami, anak-anak kami, harta benda kami, dan apa saja yang telah engkau berikan kepada kami.”
“Ya Allah, semoga engkau menjadikan kami dalam penjagaan, tanggungan, kedekatan dan perlindungan-Mu dari godaan setan yang menggoda, orang yang kejam, zalim dan durhaka, dan dari kejahatan penjahat, sesungguhnya engkau adalah maha kuasa atas segala sesuatu.”
“Ya Allah, baguskanlah kami dengan kesehatan dan keselamatan, dan sejatikanlah kami dengan takwa dan istiqamah, jagalah kami dari penyesalah, karena sesungguhnya Engkau maha mendengarkan doa.”
“Ya Allah ampunilah kami, kedua orang tua kami, anak-anak kami, guru-guru kami, saudara-saudara kami seagama, sahabat-sahabat kami, kekasih-kekasih kami, orang yang mengasihi kami karena Engkau, dan kepada siapa saja yang berbuat baik kepada kami, orang-orang yang beriman laki-laki dan perempuan dan orang-orang yang beragama Islam laki-laki dan perempuan, wahai Tuhan semesta alam.”
“Dan limpahkan kepada kami kesempurnaan mengikutinya lahir dan batin, dalam keadaan sehat dan selamat dengan rahmat-Mu wahai sebaik-baik Penyayang dari para penyayang.”
“Ya Allah limpahkanlah rahmat dan keselamatan kepada hamba dan utusan-Mu. Yaitu junjungan kami Nabi Muhammad saw. beserta para keluarga dan sahabatnya.”


Demikian sikit ilmu yang dapat kami share kepada pembaca perihal doa yasin, doa yang dibaca lepas baca surah yasin. Semuga manfaat dan menjadi amal soleh. amin. Dan semuga juga kami dapat terus update di blog doa ni.

Bacaan Zikir dan Doa Taubat Nasuha Rumi dan Jawi

Doa taubat nasuha rumi - Alhamdulillah, tak jemu jemu kami hadir di blog perihal wirid dan doa ni untuk kongsi dalam kebaikan. Seperti kemarin kita telah share khusus kepada pembaca perihal bacaan surah al kafirun dalam bahasa melayu. Sekarang kita ni akan kongsi sikit doa dan zikir pabila pembaca melakukan dosa besar
Pembaca yang saya cintai, tentu kita sebagai insan tak luput dari dosa, baik dosa besar atau kecil. Baik yang disengaja atau tidak. Karena itu lah kita disarankan untuk selalu membaca wirid dan doa taubat. Apalagi bila kita telah melakukan dosa besar, kita musti melakukan taubat nasuha
Lebih utama pabila wirid dan doa ni di baca setelah kita melakukan solat taubat terlebih dahulu. Baru kemudian wirid dan doa ni di baca banyak banyak. Sekuat sambil berharap taubat kita diterima oleh Alloh SWT

Bacaan Zikir Taubat Bahasa Jawi

doa taubat nasuha rumi, doa taubat rumi, zikir taubat, zikir taubat rumi, zikir taubat jawi


Zikir taubat Nasuha dalam rumi

Astagfirullah, rabbal baraya
Astagfirullah, minal khothoya
Rabbi zidni, 'ilman nafi'a
Wawafiqli, 'amalan maqbula
Wa habli, rizqan wasi'aa
Watub 'alaina, taubatan nasuha

Terjemahan dan maksudnya

Ampuni aku ya Allah, Tuhan kepada Makhluk-makhluk
Ampuni aku ya Allah, daripada segala kesalahan
Ya Tuhanku, tambahkan daku, ilmu yang berguna
Dan taufiqkan, dengan amalan yang diterima (dimakbulkan)
Dan berikan aku, rezeki yang luas
Dan terimalah ke atas kami, taubat yang suci (taubat nasuha)

Lepas tu baca doa dibawah ini

Doa Taubat dalam bahasa Jawi

doa taubat nasuha rumi, doa taubat rumi, zikir taubat, zikir taubat rumi, zikir taubat jawi

Doa taubat nasuha Bahasa melayu

Alloohumma innii astaghfiruka min kulli dzambin tubtu ilaika minhu tsumma 'udtu fiih, wa astaghfiruka minkulli maa wa'adtuka bihii minnafsii tsumma lam uufi laka bih, wa astaghfiruka minkulli 'amalin arodtu bihii wajhakal kariimi fakhoolathohuu ghoiruk, wa astaghfiruka min kulli ni'matin an'amta bihaa 'alayya fasta'antu bihaa 'alaa ma'shiyatik, wa astaghfiruka yaa 'aalimal ghoibi wasysyahaadati minkulli dzambin ataituhuu fii dhiyaain nahaari wasawaadillaili fii mala-in wakhola-in wasirrin wa'alaa niyatin yaa haliim.

Terjemahan

Ya Allah, aku memohon ampun kepada-Mu dari semua dosa yang telah aku pintakan tobatnya kepada-Mu tapi aku mengulangi kembali melakukannya; dan aku memohon ampun kepada-Mu dari semua janji yang telah kuikrarkan kepada-Mu tetapi tidak kutepati; dan aku memohon ampun kepada-Mu dari semua amal yang semula kuperuntukkan bagi-Mu Yang Mulia tetapi lalu dicampuri oleh selain-Mu; dan aku memohon ampun kepada-Mu dari semua nikmat yang telah Engkau curahkan kepadaku lalu aku pergunakan untuk berdurhaka kepada-Mu; dan aku memohon ampun kepada-Mu ya Allah Yang Maha Mengetahui segala yang ghaib dan yang nyata dari semua dosa yang telah kuperbuat disiang hari ataupun di kegelapan malam, ditempat ramai atau di tempat sunyi, secara tersembunyi atau terang-terangan, wahai Dzat Yang Maha Penyantun.

Baca juga doa nabi yunus 
Bila pembaca masih kurang yakin bisa ditambah bacaan istihfar sebanyak banyaknya dan juga bisa di dawamkan dalam kegiatan sehari hari. Seraya berharap segala dosa kita dimaafkan dan berjanji tidak akan mengulangi dosa tersebut

Demikian apa yang dapat kami share pada kesempatan ni perihal wirid dan doa taubat rumi. Semuga apa yang kami posting ni bermanfaat untuk tuan dan mendapat ridho dari Alloh SWT. 

Kategori

Kategori